W naszej szkole odbyły się dwa wyjątkowe wydarzenia związane z realizacją działań projektu Erasmus+ Pierwsze wydarzenie to spotkanie pt. „Otwarci na dialog, zmiany i świat...”. Podczas którego można było obejrzeć prezentacje z wyjazdów naszych uczniów i nauczycieli do Turcji oraz na włoską wyspę Sardynię, zrealizowanych dzięki wsparciu środków unijnych, a także zapoznać się z kuchnią obu krajów. Drugie to lekcja otwarta z cyklu „Poznajemy Kraje Europy” – Włochy i lekcja otwarta o tematyce kulinarnej oraz quiz wiedzy o tradycyjnych potrawach kuchni tureckiej i włoskiej. W naszych spotkaniach wzięli udział zarówno uczniowie Szkoły Postawowej, jak i uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia z niepełnosprawnością w stopniu lekkim, umiarkowanym i znacznym. Nasze spotkania cieszyły się dużym zainteresowaniem, a wiedza i informacje jakie otrzymali mogła chociaż w małym stopniu przybliżyć im kulturę, zabytki i kulinaria tych dwóch krajów.
Uczniowie biorący udział w zagranicznych mobilnościach w trakcie lekcji otwartych mieli okazję podzielić się wrażeniami z podróży, opowiedzieć co mieli okazję zobaczyć, jak im smakowała turecka lub włoska kuchnia, które smaki pozostaną z nimi na dłużej i co najbardziej utkwiło im w pamięci.